Ordförande har ordet

November 2021

Så det var det gjort! SITS första digitala kongress någonsin är genomförd. Vi är oerhört nöjda och stolta. Vårt mål var att erbjuda en högklassisk kongress och konstateras kan att våra föreläsare inte gjorde oss besvikna!

Här nedan ser du några bilder från kongressdagen. Klicka på dem för att se dem i större format!

Det digitala formatet har sina styrkor och svagheter. SITS kongress har ofta varit ett tillfälle att träffa både nya och gamla bekantskaper. Samtidigt medför en digital kongress bättre möjligheter för flera att kunna delta i och med att den ibland långa och kostsamma resan uteblir. I de utvärderingar som vi fick ta dela av saknade några att ses fysiskt medan andra uttryckte att det var den enda möjligheten att kunna delta. Det ger oss i styrelsen något att fundera över inför nästa års kongress.

Även om det är ett tag innan det är dags göra bokslut över 2021 så kan jag inte låta bli att titta tillbaka på ett fantastiskt progressivt år för föreningens räkning. De webbinarier som anordnats, alla intressanta artiklar som publicerats och alla nya medlemmar som anslutit sig till oss har varit en riktigt energiboost. Vi har dessutom gjort en hel del förändringar i det inre arbetet som kommer innebära större rörelsefrihet inför framtiden. Nu blickar vi framåt inför 2022 och har många idéer som ska syfta till att sprida kunskap och information inom områdena tal, språk- och kommunikation. Våra medlemmar utgör tillsammans en unik kunskapsbank vilket dels sätter krav på oss att leverera men också innebär en stor spridningspotential i viktiga forum. Målet är ju att alla barn och unga ska få bästa förutsättningar till utveckling och lärande utifrån sina språkliga förmågor. Personligen skulle jag gärna se ett större mått av interaktion med er medlemmar. Kanske kan webbinarieformen utvecklas till att också innefatta den typen av utbyte? Om ni sitter på idéer och förslag till förbättringar är ni varmt välkomna att kontakta oss. Alla inlägg kommer att tas om hand om.

Utifrån ett skolperspektiv kommer 2022 att bli ett mycket intressant år. Utbildningsdepartementet har flera pågående utredningar som med all sannolikhet kommer att innebära större eller mindre förändringar inom skolan. Själv kommer jag framförallt ha span på utredningen Fler unga ska nå målen med sin gymnasieutbildningsom ska redovisas den 1 mars. En angelägen fråga som engagerat mig under en längre tid. Dessutom kommer de nya läro- och kursplanerna att tillämpas från höstterminen 2022. Vi har nog anledning att komma tillbaka till dessa.

Men ännu så länge är det november och mörkret har lagt sig som en filt över tillvaron. Vet att det är många som tycker att detta är den mest jobbiga tiden på året men till dessa hör inte jag. För mig innebär den här tiden på året att tillvaron blir lite mer tillbakalutad. Det är okej att på lördagseftermiddagen krypa ner under en filt och läsa en bok eller se en serie. Hallå det är ju ändå mörkt och ruggigt ute!  När jag bjuder hem till middag är det inte så noga med städningen. Det funkar med sparsam med belysningen och tända lite ljus så ser ingen dammråttorna i hörnen eller de oputsade fönstren. Adventstiden i antågande och då får jag energi ända fram till efter nyår. Oavsett om ni delar mitt november-mood eller tycker att detta är det en förfärlig period så är det bara att hänga med och ta tillvara på de solstrimmor som ibland visar sig.

Ta hand om er så ses vi snart i något sammanhang!

Annelie Westlund, ordförande SITS

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial