Ny styrelseledamot

Karin Kahn (foto: privat)

Jag heter Karin Kahn och är ny styrelseledamot i SITS. I dessa annorlunda tider har det första mötet med övriga styrelsemedlemmar skett via skärm. Det är fantastiskt hur långt den digitala utvecklingen har kommit men jag hoppas att vi snart ses i verkliga livet. Det ska bli spännande att få vara en del av SITS fortsatta arbete.

Min yrkesbana började som kallskänka i restaurangbranschen. Då var det tidiga morgnar, skapande med händerna och ord som ganache, salamander och anslag som var min vardag. Efter några år blev jag nyfiken på att skola om mig. Det fanns många spännande och intressanta utbildningar, men valet föll på logopedutbildningen som innehöll både psykologi, medicin och kommunikation.

Våren 2001 gick jag ut logopedutbildningen och mitt första arbete blev inom barn- och ungdomshabiliteringen i Täby kommun. Där fick jag möjlighet att arbeta i team tillsammans med psykolog, arbetsterapeut, fysioterapeut, specialpedagog och kurator. Det var en spännande och lärorik tid. Inom habiliteringen fick jag använda hela min logopediska kompetens – alla borde någon gång få den möjligheten. När mitt vikariat gick ut ville jag fortsätta att arbeta med barn och ungdomar.

Det blev en ledig tjänst på Logopedkliniken, Danderyds sjukhus AB och där har jag blivit kvar i en hel massa år. I mitt arbete utreder och behandlar jag barn med svårigheter inom tal, språk och kommunikation. Jag gör även läs- och skrivutredningar. Jag har alltid tyckt om och fått förmånen att sitta på mottagningar i familjernas närhet, det vill säga på plats i olika kommuner. Det har underlättat det viktiga samarbetet med BVC-sköterskor, BUP-psykologer, skolsköterskor, barnläkare, barnbibliotekarier och pedagoger inom förskola och skola.

Mötet med alla barn, ungdomar och föräldrar gör mitt arbete mycket varierat. Jag brinner lite extra för små barns tidiga utveckling och hur jag som logoped kan vägleda och ge föräldrar strategier som gör att samspelet mellan barn och vuxen förstärks och utvecklas. När jag blev certifierad Hanen-logoped fick jag möjligheten att översätta och leda föräldrautbildningarna ”It Takes Two to Talk” och ”More Than Words”. Under dessa utbildningar får föräldrar lära sig strategier, träffa andra föräldrar och dela erfarenheter.

2013 dök det upp en ledig tjänst som skollogoped på den centralt organiserade särskilda undervisningsgruppen Vallen i Vallentuna kommun och min logopedbana tog en ny vändning. Närmaste chef var logoped Ingela Johansson. En helt ny värld öppnade sig! Här gällde det att spetsa öronen för nu mötte jag nya ord och förkortningar. Det var kunskapskrav, IUP, EVK, RT, Venn-diagram och en hel del annat. Det var en ny upplevelse att vara en del av elevernas vardag och få möjlighet att arbeta nära kompetenta pedagoger och utbyta erfarenheter för att skapa de bästa förutsättningarna för inlärning och utveckling för eleverna.

Sedan några år är jag tillbaka som mottagningslogoped och jag fortsätter att lära mig mer inom områdena tal, språk och kommunikation.

På min fritid tycker jag om att umgås med familj och vänner. Mitt intresse för mat och bakning finns kvar så det händer att jag provar nya recept eller kopplar av med en sats småkakor. Jag tycker också om att vara ute i naturen och att träna.

Jag ser redan fram emot SITS kommande kongress 2021 med temat Digitalisering och språkutveckling. Vi ses där!

Karin Kahn

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial