Ledare maj 2018

Det självklara perspektivet?

Min man har fyllt 50! Han fyllde i januari, så det är ett tag sedan, men festen höll vi nu i april. Vi firade lite mer stillsamt i familjen i januari, men tänkte att det bara är dumt att lägga en fest i januari, för då är alla sjuka. Sagt och gjort: 35 personer på middag.

Mycket skulle inhandlas inom en rad olika områden. Det var självklart mat i olika former till olika tidpunkter under festen, före maten, till buffén, och efter maten. Dricka. Dukningsattiraljer. Vi slog dessutom till med maffiatema och behövde lite maskeradprylar. Jag hade gjort en ordentlig inköpslista. Ordnat den efter hur affären ser ut och skrivit upp alla varor under rubriker som ”frukt och grönt”, ”bröd”, ”kött”, ”kolonial” och så vidare.

Så gick vi till den stora ICA-butiken. Vi tog oss igenom affären och listan. Tänk vilken förmån att kunna hitta allt under samma tak! Någon har förstått att om jag vill köpa ägg, så kan det hända att jag också behöver mjöl och kanske frysta bär. När vi frågade efter en specifik skinka i delikatessdisken fick vi också, på expeditens initiativ, tips om goda italienska skorpor som passade vårt maffiatema (jag vet, merförsäljning kallas det, men skorporna var goda och vi var nöjda). När vi kom bort till snackshyllan hade någon klok person ställt en kyl med gräddfilspaket precis bredvid dippåsarna. Jag tvingades erkänna att jag missat gräddfil på min i övrigt väldigt genomarbetade inköpslista, och plockade ner i vagnen.

Eftersom vi handlade för en lite större slant, hade vi möjlighet att använda en rabattkupong vi hade fått. När vi gick därifrån var vi mycket nöjda med att vi fått tag i det mesta vi behövde. Butiken var säkert också nöjd med att vi nyttjade dem, och det bjuder jag på.

Allt går dock inte att köpa på Ica förstås, och då vände vi oss till mer specialiserade butiker som en butik med grön skylt och en nätbutik som sålde damasker och fjäderboor. På Ica hade vi också blivit rekommenderade att söka upp en specifik ostbutik för att få tag i något utöver det vanliga som inte Ica förde, men som specialisten visste mer om.

Vet inte om det går att jämföra en inköpstur inför en 50-årsfest med människor. Men att vi, när vi har ett önskemål, ett behov eller ett problem, inte sällan har ett annat som gränsar till det första, är ju egentligen inga konstigheter. Ibland behöver vi enbart morötter. Då kan vi gå till en välsorterad grönsakshandlare. Oftast vill vi dock ha kanske bröd, fisk och kanske ett rivjärn till morötterna. Det har handlarna förstått för länge sedan.

En som arbetat i många år för att utveckla en verksamhet där barn ska få ett samlat stöd och slippa slussas mellan olika specialister är professor Christoffer Gillberg. Han har myntat begreppet ESSENCE som är ett samlingsnamn för olika utvecklingsrelaterade förmågor som samspelar i ett barns utveckling.

Håll utkik efter våra artiklar om ESSENCE-konferensen här på SITS hemsida. Det är inga konstigheter.

Sofia Norrman
Ordförande, SITS

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial