Ledare augusti 2019: Ännu en skiftning

Bild: Adobe Stock

Det enda man kan vara helt säker på i livet, är att allting förändras hela tiden. Det som var självklar vardag under en period i livet blir med tiden något att minnas. Så är det med allt och vissa företeelser saknar man och andra känns sköna att vara av med. Ibland väljer man själv att göra nytt, och andra gånger är det utom ens egen kontroll. I vår familj är den stora förändringen till hösten att äldsta dottern ska flytta till annan ort och plugga. Det är fantastiskt spännande och hon är jätteglad. Så där är det. Det som var vardag i våras blir nu ett minne att vårda.

Men visst vill vi ha förändringar? Även om tiden precis före en förändring kan kännas jobbig och nervös så skulle nog ett fullständigt stillastående kännas stagnerande. Vi strävar hela tiden efter förbättring och utveckling och det kräver att saker ändras. Alla nyheter är dock per automatik inte bra och det är väl också värt att ta med sig. Ibland kan det vara bättre att sitta still i båten och låta en kris eller ett problem ridas ut under befintliga premisser i stället för att raskt ändra på allting.

Att föreningen SITS har sina årliga kongresser har många poänger. En av dem är naturligtvis att alla deltagare ska få höra talas om och lära mer om de senaste nyheterna inom området tal, språk och kommunikation – välja ut det som passar från årets föreläsningar och utställning och förändra, förnya och förhoppningsvis utveckla sin egen verksamhet. Ett scenario kan också vara att få bekräftat att det upplägg man har, är riktigt bra och inte behöver förändras.

Jag önskar er härmed välkomna till 2019 års kongress, som hålls den 11–12 oktober. Årets kongress har vi kallat ”När det inte bara är språket – NPF, undervisning och lärande i förskola och skola” och vid denna jubileumskongress firar vi föreningens 60-årsdag! Här på hemsidorna hittar du allt om hur du anmäler dig. Tänk på att priset är lägre om du anmäler dig före den 15 september.

När det väl är dags för kongress kommer jag att ha vant mig vid att ha dottern 90 mil bort och jag är ytterst tacksam för nutidens enkla sätt att kommunicera trots långa avstånd. Då kommer det att ha blivit mer eller mindre vardag och det är ju helt nödvändigt eftersom den förändring som innebär att barnen flyttar hemifrån är något alldeles naturligt. Det är bara att välkomna livets skiftningar och att vara öppen för förbättringar och utveckling. Låt oss tillsammans kliva vidare in i hösten 2019 – med allt den för med sig!

Sofia Norrman

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial