Julhälsning

2022-12-18

Foto: Adobe Stock.

Så har vi kommit fram till fjärde advent och julafton väntar om en vecka. December har glimrat förbi i rekordfart och snön har hunnit lägga sig i nästan hela Sverige. Som ordförande för SITS är det dags att se tillbaka på året som gått och önska God jul.  

Det har gått över två månader sedan vår årliga kongress ägde rum. I utvärderingen som gjordes uppgav så gott som alla deltagare att de tyckte kongressen var mycket givande. De som deltog på plats tyckte också att det var härligt att äntligen ses fysiskt. Vi i styrelsen njöt i fulla drag av att känna energin i minglet!

En av höjdpunkterna var i år, liksom andra år, utdelningen av årets tal-och språkpris. Att priset gick till föreningen för Unga med Språkstörning, UMS, är det många som lyft fram som positivt. UMS som bland annat anordnar aktiviteter för unga människor med språkstörning gör verkligen ett fantastiskt värdefullt arbete. Om SITS genom priset kan bidra till att göra föreningen mer känd och att uppmuntra i det fortsatta arbetet kommer det vara till glädje för många.

I vår utvärdering frågade vi också om vi ska överväga att återgå till att erbjuda en två-dagars kongress. På den frågan svarade merparten att en dag är att föredra. Vi tar alltid stor hänsyn till det som framkommer i utvärderingarna och i år var det många som gav förslag på föreläsare inför nästa års kongress.

Något som vi alltid brottas med är hur vi ska förhålla oss till tema på kongressen. En viss avgränsning är naturligtvis önskvärt men det finns nackdelar med att tänka alltför snävt. Då finns det en risk att temat styr alltför mycket och blir på bekostnad av aktuell forskning och nya tendenser i samhället.  Det kan också vara positivt för deltagarna att få ta del av en bredd av ämnen på en och samma kongress. Arbetet med nästa kongress sätter fart nu i januari och det första steget är just att bestämma vilket tema som kan vara intressant och vilka aktuella föreläsare som kan matcha det. 

Under våren 2022 har vi fortsatt att erbjuda alla medlemmar kostnadsfria webbinarier. Ett unikt tillfälle att få lyssna på samtal mellan forskare, utbildare, författare och yrkesverksamma som arbetar med barn och elever i pedagogisk verksamhet. Årets webbinarieserie riktade sig till förskolan och teman som behandlades var exempelvis språkutveckling genom digitalisering i förskolans undervisning samt lekresponsiv undervisning och lekgrupper i förskolan. Syftet är som alltid att praktiker och forskare samtalar och utbyter erfarenheter med ambitionen att belysa relationen mellan forskning och tillämpning.

Alltsedan vi startade arbetet med webbinarier har Barbro Bruce ansvarat för dessa men hon lämnar nu sitt uppdrag i styrelsen. Det innebär att vår nya ledamot Ulrika Ivarsson tar över ansvaret våren 2023.  Jag vet att ett utvecklingsarbete pågår så förvänta er positiva förändringar! Otroligt roligt att få vidareutveckla konceptet som har sin grogrund i den pandemi som innebar ett sådant digitalt jättekliv.

En annan viktig pelare i vår verksamhet är de artiklar som regelbundet publiceras på SITS hemsida. Under året har vi kunnat läsa om språk och exekutiva funktioner hos förskolebarn, ett forskningsprojekt om barns joller samt läs- och stavningsfärdigheter hos 12-åriga elever med autism. Artiklarna utgör en fantastisk kunskapsbank och vi strävar hela tiden efter att vara så breda som möjligt så att alla ska hitta ämnen som är av intresse. Även när det gäller innehåll i artiklarna vill vi att utbudet ska spänna över både forskning och praktik. Marika som är vår redaktör gör ett fantastiskt arbete med att hitta skribenter.

Inför 2023 har vi, förutom att vi fortsätter med webbinarier, artiklar och kongress, planer på att uppdatera vår hemsida och vässa oss vad gäller marknadsföring. Med tanke på alla som möter barn och unga och har till uppgift att stötta tal, språk och kommunikation skulle vi kunna vara tusentals medlemmar i SITS. Vår plan är att kavla upp ärmarna och arbeta för det!

Slutligen vill jag önska alla en skön julledighet och så småningom ett gott nytt år.

Ett paket fullt av liv

Ett år säger adjö men inte utan att lämna en värdefull gåva. Det är inte ett vanligt paket utan ett paket fyllt med intryck och bilder. Möten som berört själen, ord som tröstat och stärkt.

Ett paket fyllt av minnen från stunder när du skrattade eller grät, njöt, sörjde, och vågade något nytt.

Se tillbaka, ta bort det dåliga och förpassa det till det förflutna, kom ihåg allt det vackra och bär det inom dig som en skatt.

Varmaste hälsningar och på återseende!

Annelie Westlund, ordförande

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial