Här och nu

2019-12-19

Foto: Adobe Stock

Vi har alltid något problem att lösa. Vi planerar, läser på, drömmer om nya saker, kunskaper och förutsättningar. Allt för att morgondagen ska kunna bli lite bättre för oss själva och för dem vi bor med, arbetar med eller har någon annan sorts ansvar för.

Tänk om vi var tvungna att sluta fylla på med storslagna nyheter just nu. Att det vi har i vår kunskapsbank, i vårt kök, i vår trädgård, i vår erfarenhetsryggsäck precis den här dagen är det vi får nöja oss med. Skulle det vara så illa? Skulle det vara mycket som gick helt fel på grund av det?

Jag vill på intet sätt rekommendera er att stanna av helt, även om jag i och för sig gärna slår ett slag för att minska konsumtionen av prylar. Det jag däremot tänker är att vi alla borde se över vad vi kan åstadkomma, i många sammanhang, med det vi redan är ägare av eller det som finns på en armslängds avstånd. Det kanske skulle ge oss en del insikter om att vi faktiskt redan har mycket att tillgå.

Ibland kan jag slås av det faktum att jag inte alltid har kunnat det jag kan i dag. Jag, precis som ni, har ju ägnat ett mer eller mindre långt liv åt att samla på mig. Tänk om jag helt enkelt skulle ta och utnyttja det?

Vad kan jag här och nu, utifrån någon gammal kursanteckning, använda för metoder när jag ska träffa det där barnet som i kombination med språkstörningen också har autistiska drag? Har jag inte någon gammal grå bytta i förrådet som kunde vara fin till grankvisten som jag tog in? Tänk om jag skulle damma av de där bilderna på ansiktsuttryck som jag har någonstans, för att göra en egen variant av samtalsmatta? Tänk om vi på arbetsplatsen skulle ha en punkt kallad ”mitt tips för högläsning” på nästa möte? Handlade inte den där artikeln på SITS hemsida om just hur man som logoped kunde arbeta på skola?

Som sagt, det är klart att vi även fortsättningsvis behöver få påfyllning, inte minst på vår årliga kongress, men vi måste också se till att utnyttja det som redan finns. Hos oss själva eller i behändig närhet.

Ibland minns vi inte ens vad vi har och kan, för att tempot är så uppskruvat. Möjlighet till reflektion i späckade familje- och arbetsscheman är inte någon självklarhet i dag. Jag tror ändå att det är något att försöka hitta tid för. När ska just du få tid för att reflektera, och landa i vad du faktiskt sitter inne med för att lösa olika typer av problem? Räkna ut det under julhelgen och så har du givit dig själv en fantastisk julklapp att njuta av framöver!

Jag hoppas att vi får behålla dig hos oss under 2020 och glöm för all del inte bort att bläddra bland våra artiklar, både nya och gamla. Den inspiration du behöver kan mycket väl finnas just där. Just här och just nu.

Med dessa förhoppningar inför året som kommer önskar jag dig en fridfull jul.

Sofia Norrman, Ordförande SITS

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial