Dags att gå på semester!

2022-06-23

Foto: Adobe Stock.

Jordgubbar, sill, potatis och SITS. Det närmar sig midsommar och semestertider, och vi vill ta tillfället i akt att beskriva Svensk Intresseförening Tal och Språk, SITS. Vi vill berätta vilka vi är, vad vi brinner för och således arbetar för.

SITS grundades 1959 och hette då Svensk förening för foniatri och logopedi, SFFL. Då som nu arbetar föreningen för att sprida kunskap inom områdena tal, språk, kommunikation och röst, i huvudsak med inriktning mot barn och ungdomar.

Varför?

För att vi tror på att alla barn och unga, oavsett förutsättningar, förtjänar en likvärdig skolgång och fullvärdiga livsvillkor. Vi tror på en värld där alla barn har rätt att utvecklas, tänka, tala och skriva fritt.

SITS är en helt igenom ideell förening och alla i styrelsen har gedigen kunskap och ett starkt engagemang för uppdraget. Åtskillig tid av obetalt arbete bidrar till att föreningens verksamhet hålls igång.  

De flesta av våra cirka 300 medlemmar är talpedagoger, specialpedagoger, speciallärare och logopeder, alla med ett gemensamt intresse: tal och språk. En av SITS viktiga uppgifter är att tjäna som språkrör för dessa olika yrkeskategorier.

SITS årliga kongress

En mycket uppskattad del av SITS verksamhet är vår välbesökta kongress, som hålls varje höst i Stockholm. Eftersom vi som planerar kongressen har specifik kunskap inom området och är uppdaterade på ny forskning kan vi engagera föreläsare som kanske inte alltid har uppmärksammats tidigare. I år har vi exempelvis bjudit in Elin Thordardottir som aldrig tidigare har föreläst i Sverige. Årets kongress på Kapitel 8 i Stockholm den 14 oktober, har temat ”Pedagogiska möjligheter i möte med olika språkliga förutsättningar”. Här kan du boka din plats till årets kongress! 

Artiklar

Tidigare gav föreningen ut tidskriften Tal & Språk, men för att minska kostnader och ta ett miljömässigt ansvar publiceras sedan 2018 alla artiklarna på SITS webbplats. Artiklarna berör såväl ny forskning, som bokrecensioner samt projekt i olika verksamheter och berättelser från vardagen i förskola och skola. Vi uppmuntrar alla som vill bidra med texter att kontakta SITS redaktör Marika Habbe. Hela idén med SITS är ju att vi tillsammans ska bidra till ökad kompetens! 

Webbinarier

I och med pandemin och en inställd kongress kom idén om att anordna webbinarier för våra medlemmar. Därför har vi, med start våren 2021, erbjudit våra medlemmar att delta i olika webbinarieserier. Syftet är att bygga broar mellan teori och praktik. Vårens tema ”Språkutveckling, språkutvecklande pedagogik & språklig sårbarhet i förskolan” var mycket uppskattat.  

En förening är ingenting utan sina medlemmar, då kan den inte existera. Det är tillsammans med våra medlemmar som SITS har möjlighet att utvecklas och gå i takt med tiden.

Vi vill rikta ett stort tack till alla våra medlemmar och blivande medlemmar och du som ännu inte är medlem men liksom vi drömmer om en värld där barn och unga med språkliga svårigheter får en bättre skolgång och vardag, blir ingen gladare än vi om du väljer att bli en av oss i SITS.

Till sist en riktigt härlig midsommar och fantastisk ledighet så ses vi i höst!

Varma hälsningar från alla i styrelsen genom ordförande Annelie Westlund

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial