Vilken typ av nyfiken är du?
Visste du att nyfikenhet kan delas in i fyra typer och beskrivningar av vad som triggar igång oss? Det går att läsa om i NE:s uppslagsverk och jag kan inte låta bli att inleda med att en kort beskrivning av de fyra typerna.
Först har vi artisten – den intuitiva kreatören som är nyfiken på människor och hur vi upplever vår värld. Artisten drivs av att vilja förstå sin egen och andras upplevelser och skapar ofta berättelser med fokus på tankar, känslor och livet. Detta tar sig ofta uttryck i form av skisser, dikter, sånger, dans, performance eller till exempel Instagramprofiler. Artisten vill gärna vara unik men samarbetar gärna med andra som har något viktigt att berätta.
Därefter kommer uppfinnaren – den frågvisa kreatören som vill förstå hur saker fungerar och kreativiteten resulterar ofta i skapande eller i förbättring av hur vi interagerar med varandra eller vår omgivning. Drivet består av att vilja förstå hur verktyg och tekniska lösningar fungerar och används. Genom att blicka bakåt skapar sig uppfinnaren en förståelse och utifrån det utvecklar, förbättrar eller skapar nya innovativa idéer. Uppfinnaren inser att framgång är en laginsats och uppskattar att samarbeta med andra för att realisera sina idéer och drömmar.
Tredje ut är upptäckaren – som är intuitiv och nyfiken på möjligheterna som finns i världen och vill veta mer om människor, kulturer och platser. Upptäckaren lär sig genom att uppleva nya saker, besöka nya platser, möta nya personer, läsa en bok och tycker om att lära sig om många saker. Upptäckaren vill gärna utmanas till att prova nya saker och uppskattar personer som guidar dem och guidar gärna andra på deras upptäcktsfärder.
Och slutligen forskaren – den frågvisa upptäckaren som är nyfiken på de olika system och element som formar vår värld. Att genom observation och utredning upptäcka hur liv, miljöer och universum fungerar och styrs. Forskaren vill lära sig så mycket som möjligt om ämnet och ställer ofta frågor som leder till ännu fler frågor och nya upptäckter. Att tillföra kunskap till det vi vet och utveckla vårt mänskliga kunskapskapital är en av forskarens drivkrafter. Forskaren undervisar gärna andra och förstår vikten av att arbeta och lära sig av andra.
Upplever du din nyfikenhet mest intuitiv, ifrågasättande, nyskapande eller är du möjligen en upptäckare? Förmodligen består din nyfikenhet av alla delar men kanske är det någon egenskaperna mer dominant. Anledningen till att jag kom att tänka på detta var att styrelsen förra helgen träffades för att planera årets aktiviteter. Det blev så tydligt att våra olikheter berikar och att det finns en styrka i att tänka tillsammans. Att vi låter tankarna tar vid och bygger på varandra – som ett pärlband av tankar och idéer vilket färgas av våra olika personligheter och perspektiv. Oavsett typ av nyfikenhet kan jag bara konstatera att det finns en enorm kompetens och ett brinnande engagemang hos samtliga av SITS ledamöter. Det är en ren fröjd att få vara en del av detta kreativa gäng. Vi inledde vår workshop med att planera vårens webbinarier och snart är det dags för årets första, Så håll utkik för datum påannonseras inom kort!
När det gäller planering av årets kongress har jag tidigare nämnt dilemmat vad gäller ett givet tema. Att det finns både fördelar och nackdelar. Nu har vi har stött och blött detta och slutligen landat i att från och med 2023 heter kongressen SITS- kongress – tal, språk och kommunikation. Kongresserna kommer givetvis att ha en röd tråd men innehållet framgår av föreläsarnas presentationer. I år kommer kongressen att anordnas den 20 oktober och jag kan stolt berätta att vi redan nu har klart med namnkunniga forskare och praktiker. Notera datumet så ska vi se till att programmet publiceras så snart som möjligt. Det här blir superbra, jag lovar!
Det ligger också en hel del artiklar som väntar på att publiceras och som alltid uppmuntrar vi er alla att skriva och berätta om er praktik, forskning eller projekt. Allt som syftar till att öka kunskap om tal, språk och kommunikation hos barn och unga. Låt mig också få poängtera att det gäller både talat och skrivet språk.
Med detta sammantaget ser jag och styrelsen – tillsammans med er – fram emot ett dynamiskt år med massor av nyfikenhet och mod!
Varma hälsningar
Annelie Westlund, ordförande