Välkommen till SITS!

Tack till alla som deltog vid vår första digitala kongress!

På grund av pandemin tvingades vi ställa in förra årets kongress och ställa om årets kongress till att bli digital. Tack till alla som bidragit på olika sätt! Vi har lärt oss otroligt mycket och hoppas att du som var med som deltagare vill hjälpa oss genom att fylla i den utvärdering som skickades ut vid slutet av dagen.

Tack till Susanne Kjällander, Ann-Christina Kjeldsen, Pia Rehn, Erica Eklöf, Johanna Kristensson, Tobias Gard och årets pristagare Anna Eva Hallin, som föreläste. Tack också till styrelsens Marika Habbe som agerade moderator och tillsammans med Annelie Westlund och Ann Jacobson höll i trådarna på plats hos Digitalstudion, som råddade tekniken!

SITS styrelse inleder snart arbetet inför nästa års kongress och vi är tacksamma för idéer och önskemål om tema och föreläsare. Vi tror att många ser fram emot att ses “live” och inte bara digitalt nästa gång, men vi tar gärna emot era åsikter även gällande det. Mejla oss gärna!

Foton: Adobe Stock.

Nu har vi stängt anmälan till SITS digitala kongress Digitalisering och språkutveckling – möjligheter och utmaningar den 15 oktober 2021. Länk har skickats ut till dig som anmält dig!


DLD Awareness Day 2021

Den 15 oktober är det inte bara dags för SITS digitala kongress, då infaller även internationella DLD Awareness Day. Passa på att uppmärksamma dagen och sprid information om språkstörning! På Logopedförbundets webbplats finns information och länktips.

Klicka på bilden för att komma till den brittiska webbplatsen Raising Awareness of Developmental langugage disorder.


Höstens första webbinarium handlade om selektiv mutism

Vid höstens första, mycket uppskattade webbinarium den 23 september, fick vi möta Tala om tystnads projektledare Johanna Syrén som talade om selektiv mutism. Om du missade detta tillfälle kan du läsa artikeln Vi får aldrig sluta prata om tystnaden, som publicerades här på webbplatsen i maj förra året (upplåst artikel).

I artikeln hittar du information om selektiv mutism och om projektet Tala om tystnad, samt länkar till publicerat material och podd om selektiv mutism.

Foto: Johanna Syrén

Nu ser vi närmast fram emot vår kongress den 15 oktober. Därefter kan du hålla utkik efter kommande webbinarier. Datum och anmälningsinformation kommer här på webbplatsen.


2021 års Tal- och Språkpris tilldelas logopeden och forskaren Anna Eva Hallin!

Med ett sällan skådat engagemang sprider Anna Eva kunskap inom områdena tal-, språk och kommunikation.

Foto: privat.

I den egna forskningsbloggen sammanställer, sammanfattar och diskuterar hon aktuell forskning på ett lättillgängligt sätt med tydlig koppling till skolans praktik. Hon har publicerats i ett flertal vetenskapliga tidskrifter, är författare till två böcker och är en flitigt anlitad och uppskattad föreläsare. Till den gedigna meritlistan kan mångt mer tillföras.

Som forskare på Karolinska Institutet undervisar Anna Eva blivande logopeder om språk-, läs- och skrivsvårigheter i skolåldern, handleder examensarbeten och masterprojekt och är involverad i flera olika forskningsprojekt.

Anna Evas gedigna och inspirerande arbete bidrar i allra högsta grad till att sprida kunskap inom de viktiga områdena tal-, språk och kommunikation, vilket ger ökade möjligheter för barn och unga i språklig sårbarhet att lyckas med såväl studier som yrkesliv.

Tack, Anna Eva för dina ovärderliga insatser i språkets tjänst!

Anna Eva kommer ta emot sitt pris på SITS kongress den 15 oktober.


Nu är det hög tid att anmäla sig till SITS digitala kongress den 15 oktober 2021!

Tema för kongressen är Digitalisering och språkutveckling – möjligheter och utmaningar.

Här hittar du mer information och anmälningsformulär för deltagare.

Vill du visa upp ditt företag, din organisation eller ett utvecklingsprojekt under kongressen? Här hittar du mer information och anmälningsformulär för annonsörer/utställare.

Välkommen!


Söker du medel för utvecklingsprojekt eller studier?

Du vet väl att du kan söka medel från Stiftelsen Margit Wibelfonden, där SITS styrelse har en representant? Sista ansökningsdag i år är den 29 oktober. Fonden har växt sedan mitten av 70-talet och har gott om pengar att dela ut till dem som uppfyller kriterierna i Margit Wibels testamente. Läs mer och fyll i din ansökan här på SITS webbplats, eller på Stockholms dövas förenings webbplats.
 
 
Bilden är hämtad från Stockholms dövas förenings webbplats.

Artiklar på vår webbplats exklusivt för dig som är medlem

Foto: Adobe Stock.

Från och med den 1 juli 2021 kommer de flesta artiklar som publiceras på vår webbplats vara öppna i sin helhet exklusivt för dig som är medlem i föreningen. Du som inte är medlem kommer endast att kunna läsa ett abstract. Du som är medlem kommer att få lösenord per e-post, och kan därmed läsa hela artiklarna. Lösenord skickas ut i samband med att nästa artikel publiceras efter sommaruppehållet.

Medlemsavgiften i SITS är 350 kr, eller 150 kr för dig som studerar på minst halvtid eller är pensionär. Förutom tillgång till samtliga artiklar på vår webbplats har du medlemsförmåner som bland annat gratis webbinarier och rabatt på vår årliga kongress. Se mer information på vår medlemssida!


Forskningsprojekt söker deltagare!


Medlemsutskick via e-post

Bild: Adobe Stock.

För att förenkla medlemsutskick och spara på miljön och föreningens ekonomi är vårt mål att vi framöver ska kunna göra våra medlemsutskick enbart via e-post.

Om du ännu inte meddelat oss din e-postadress, gör gärna det! Om du meddelat din e-postadress men ändå inte fått något meddelande, hör av dig till medlem@sits.nu (kolla gärna skräpposten först), så kan vi stämma av att vi har en korrekt adress.


Klicka på bilden för att få större text.

Läs mer i forskarnas artikel Kommunikativ aktivitet och delaktighet hos barn med uttalssvårigheter här på webbplatsen.


Läs artiklar om tal och språk här på webbplatsen

Som du säkert vet presenterar vi nya artiklar, recensioner och presentationer här på webbplatsen med jämna mellanrum.

För att inte missa när nästa nya artikel kommer kan du bli prenumerant på vår webbplats. Då får du epost när något nytt publiceras. Klicka på bilden för instruktioner hur du gör:

Du kan förstås också hålla utkik på vår Facebook-sida.

Självklart kan du fortsatt läsa eller läsa om alla artiklar som publicerats digitalt här på vår webbplats. Även  papperstidningar av Tal & Språk från åren 2012-2017 finns tillgängliga i pdf-format.


Glöm inte att betala din medlemsavgift!

SITS är en ideell förening som inte skulle kunna ha någon verksamhet utan dig som medlem. Nu är det ännu enklare att bli medlem – det går med ett Swish! Mer information om medlemskap hittar du här!


Broschyrer om språkstörning

Afasiförbundet/Talknuten har tagit fram två nya broschyrer om språkstörning. Läs mer här!


IALP – International Association of Logopedics and Phoniatrics

SITS är som förening ansluten till IALP och i augusti hölls IALP:s världskongress i Taiwan. Läs mer om IALP och ett brev från IALP:s nyvalda “President” här. Hon har bland annat idéer om att byta namn på organisationen för att bättre spegla verksamheten. Samma skäl som gjorde att vår förening bytte namn för några år sedan, alltså!


Följ oss på Facebook!

Gå gärna in och ansök om medlemskap i vår Facebookgrupp, för att få fortlöpande information om vad som är på gång inom SITS och inom området tal- och språk över huvud taget!


Kurser och konferenser kring tal och språk – i Sverige och internationellt

För tips på kurser och konferenser hos våra systerorganisationer, se  Kurser och konferenser.


Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial