Kongress

SITS Tal & Språkkongress 2020 flyttas fram ett år till oktober 2021

Vid senaste mötet den 25 maj beslutade SITS styrelse att, på grund av rådande osäkra läge, flytta fram 2020 års Tal & Språkkongress till oktober 2021. Hör av dig till oss om du har frågor kring detta!

Program

Det program som var tänkt till kongressen 2020 och som vi (med reservation för ändringar) håller kvar för kongressen 2021, ser du nedan. Reservera den 15-16 oktober 2021!

Tema: Digitalisering och språkutveckling  – en relation på gott och/eller ont? Läs bakgrundsinformationen här.

På fredagen inleder vi med Lina Collin-Ahlgren och Åsa Elebring som arbetar på Specialpedagogiska skolmyndigheten respektive Skolverket med Läsa, skriva, räkna – en garanti för tidiga stödinsatser. Dessutom kommer Annika Agélii Genlott, som är projektansvarig på SKR  och berättar om arbetet med den nationella handlingsplanen för skolans digitalisering.

Johanna Kristensen och Erica Eklöf, som arbetar med Språk-, läs- och skrivutveckling i förskola och grundskola i Halmstad kommun, föreläser om digitala verktyg i lärmiljön.

Fredagen fortsätter med Sara Willermark, som i sin forskning undersöker hur digitalisering förändrar villkoren för lärare och lärande och vad som krävs för ett digitalt ledarskap.

Susanne Kjällander, som undervisar om språk och kommunikation på förskollärarprogrammet berättar om sin forskning om lärande i den digitaliserade förskolan och skolan.

På fredagen kommer det att finnas gott om tid att besöka våra utställare och vi avslutar dagen med mingel i utställningen då vi bjuder på dryck och tilltugg.

På lördagen får vi lyssna till Helena Hemmingsson, som berättar om sin forskning om likvärdighet och delaktighet gällande digitala resurser och internetanvändning för barn med funktionsnedsättning.

Ann-Christina Kjeldsen är speciallärare med magister- och licentiatexamen i pedagogik och fil.dr i logopedi vid Åbo Akademi. Hon kommer att föreläsa utifrån sin doktorsavhandling i logopedi om språklekar som främjar läskunnighet, som hon lade fram hösten 2019.

Jim Gustafsson är logoped och illustratör. Han är en av författarna till böckerna om Mimmi. Han brinner för att sprida kunskap kring hur du kan stimulera språkutveckling hos små barn. Det kommer han att göra på vår kongress.

Kongressen avslutas med Tobias Gard, som är ungdomsbibliotekarie i Trollhättan. Han intresserar sig bland annat för hur traditionella böcker och teknik kan samspela för att väcka läslust och utveckla litteracitet hos dagens barn och ungdomar. Han har skrivit rysliga berättelser för barn och tillsammans med försteläraren Hülya Basaran precis kommit ut med boken Läslust i en digital tid: tips och inspiration för lärare och skolbibliotekarier.

Hoppas att ni, liksom vi, tycker att detta låter som ett spännande program!


Tack alla deltagare, föreläsare och utställare för en lyckad jubileumskongress!

Årets tema var  När det inte bara är språket – NPF, undervisning och lärande i förskola och skola och du hittar nu alla föreläsares åhörarkopior här. Här på webbplatsen finns också presentationer av föreläsarna och hela programmet.

Iréne Johansson mottog årets Tal- och språkpris och under lördagens lunch fick vi en historisk tillbakablick av Astrid Frylmark och underhållning av Henrik Widegren.

Referat från föreläsningar och bilder från kongressen kommer att publiceras här på SITS webbplats framöver. Anmäl dig gärna som prenumerant genom att fylla i din epostadress nedanför annonserna här på startsidan) eller följ oss på Facebook för att få veta när det kommer ny information här på webbplatsen!

    


Notera kongressdatum för kommande år!

  • 9-10 oktober 2020

Information om policy för behandling av personuppgifter i samband med anmälan (pdf)

blommor

Här finner du information om tidigare kongresser:

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial